På dette webstedet brukes såkalte cookies for å holde orden på visningen av websidene

Mer informasjon
Gamlebyen historielag
  • Førstesiden
  • Aktiviteter
  • Tema
  • Skriftserien
  • Planer/visjoner
Temasider
Utgivelser   Utbygging i Gamlebyen   Steder   Podcast   Personer   Oslo   Munch   Middelalderbyen   Industri   Hovedstaden   Hospitalordenene   Hendelser   Feiringer   Ekebergskogen   Bygninger   Arkeologi    

Oslo

Da banjern ble Bayern

oslo kretsfengsel står foran store forandringer neste år. botsen skal legges ned. bayern består. nå blir det bare bayern igjen i åkebergveien. stortinget bestemte i 1933 at christiania aktie-ølbryggeri skulle kjøpes for å bli varetektsenheten i fengslet. avdeling b ble kalt bayern fordi bygningen opprinnelig var et bryggeri blir det sagt og skrevet.

Oslo

GUDENES SLETTE – HVA NÅ?

Alle byer med historie har en gamleby. Oslo har det ikke. Det har satt seg at Oslonavnet betyr ”Gudenes Slette” – se Harald Bjorvand i siste nummer av tidsskriftet St. Hallvard – men vi vet ikke hva som skal skje på sletta mellom Akerselva og Alna, hvor Oslo i sin tid ble til.

Oslo

Oslo sett ovenfra

Det er bare ett sted hvor du kan se Oslo Middelalderby i perspektiv. Det er fra en avsats på Geitespranget, den bratte stien som ligger mellom videogrotten Klang av Tony Oursler i Ekebergparken, og plattformen som markerer stedet der Edvard Munch unnfanget Skrik. Fra en benk på denne avsatsen får du også et godt bilde av forholdet mellom gammelt og nytt i Oslo, representert ved Middelalderbyen og Operakvartalet.

Oslo

På verdenskartet

Oslo var plassert på verdenskartet på 1100-tallet. Den arabiske geografen al-Isidri har med Oslo på et kart som ble laget ved hoffet til Roger 2. på Sicilia i 1154. Årsaken er kontakten mellom Oslo og det bysantinske rike fra Harald Hardråde til kong Sverre, en periode på ved 150 år.

Oslo

Hva Oslo betyr

På moderne norsk kunne Oslo hete Gudelund. Den første stavelsen, som skrives ”os”, er den samme som ”ás” på norrønt. Det betyr ”gud”. Og ”lo” kan være ”lund”.

Oslo

Når ble Oslo rikshovedstad?

Det har nå blusset opp en debatt om Oslo (Gamlebyen) var Norges rikshovedstad for 700 år siden. Dette er kanskje kontroversielt fordi mange i Norge misliker Oslo sin status som hovedstad i dag. Men historiske kjennsgjerninger understøtter nettopp det at Oslo i løpet av kong Håkon den 5. Magnusson sin regjeringstid ble Norges rikshovedstad.

Oslo

Væringer

Væringkleiva finnes i Ekebergskrenten. Den har fått navn etter garden til keiseren i Konstantinopel, hvor det var folk fra Oslo

Oslo

Harald Hardråde kommer til Oslo

Harald Hårdråde kommer til Oslo etter syv år i Konstantinopel. Han bosetter seg på Sørenga ved Alna og minnes som byens grunnlegger.

Oslo

Kongens hovedsete settes til Oslo

Håkon V flytter kongens hovedsete fra Bergen til Oslo og gifter seg med Eufemia fra Rügen i et storslagent bryllup.

Oslo

Oslo flyttes inn under Akershus

Oslo flyttes inn under Akershus og blir omgjort til dyrka mark etter en brann. Den nye byen i renessansestil blir kalt Christiania.

Oslo

Oslo igjen navn på hovedstaden

Mellom 1624 til 1925 hadde Oslo navnet navnet Christiania (Kristiania fra 1877 el. 1897). Oslo var undertiden navnet på et område utenfor byen.

Oslo

Oslo feirer sine 1000 år

skjønt dateringen av oslos grunnleggelse er trolig feil. byen kan ha feiret tusenårsjubileet 50 år for tidlig.

 

Alle tema vi har skrevet om så langt:

Utgivelser   Utbygging i Gamlebyen   Steder   Podcast   Personer   Oslo   Munch   Middelalderbyen   Industri   Hovedstaden   Hospitalordenene   Hendelser   Feiringer   Ekebergskogen   Bygninger   Arkeologi    

© Gamlebyen historielag. Sist oppdatert 10/17/2022 6:17:57 PM
  • Om håndtering av informasjon på dette stedet