Historielaget i 2018

Et nytt år åpner for nye møter i Gamlebyen Historielag, og vi ønsker medlemmene våre velkommen! Vi vil i første omgang gjøre oppmerksom på at vi åpner med et helt spesielt arrangement.

SØNDAG 18. FEBRUAR KL 13 arrangerer vi i samarbeid med Kulturhistorisk Museum: KOLLAPS. Historien om steinalqerkulturen på Ekeberg. Vi møtes innenfor billettluken i Kulturhistorisk Museum, Fredriks gate 2, betaler kr. 100, og går gjennom utstillingen Kollaps, før vi går opp i foredragsalen i 2.etasje.

Et ovalt hyttegulv fra steinalderen fullt av søppel fra Frogn i Akershus. Funnet vitner om et yrende liv i Bunnefjorden for om lag 7000 år siden. Foto: Carine Eymundsson, KHM.

En liten gruppe med reisevante barn og voksne padlet nordover for 11 000 år siden. Noen kilometer fra isbrefronten stoppet de opp og slo leir ytterst i havgapet, i et nakent landskap og med kalde gufs fra innlandsisen. Stedet de valgte for et kort opphold ligger nå på Elgsrud, langt inne i Oslos skoger.

5000 år senere var klimaet mildt og Oslofjorden var omdannet til et produktivt fjordsystem med fiskerike tidevannsstrømmer og edelløvskog. Langs strendene levde nøstvetmenneskene store deler av sine liv.

Arkeologene Anja Mansrud og Axel Mjærum vil ta oss med tilbake til en forunderlig og foranderlige verden. De tar utgangspunkt i museets utstillingssatsning Kollaps, utgravde steinalderbosteder i hovedstadsregionen, samt forskningsnytt.